2017-03-02 Admin |

Tudtad, hogy nem csak egyfajta tangó létezik?

Valamelyik nap megkérdezik tőled, hogy „na és melyik tangót tanulod”? Te pedig állsz ott ledermedve az "alulműveltséged" miatt: mi az, hogy melyiket… mégis hányféle tangó létezik? Nos, egy, meg nem is egy. Létezik egy tánc, ami olyan, mint a tangó, de mégsem az: ez a kizomba. Hogyan lehetséges, hogy mégis formailag szinte teljesen tangó mozdulatokat találunk a megújult kizombában?

Egy szakavatlan szemnek szinte azonosnak tűnhet a kettő. Az argentin tangó furcsa stílusát idézheti, holott a tangó afrikai változata merőben más: ez a Kizomba. (Megjegyz.: a szó jelentése kimbundo nyelven bulit, partit, szórakozást jelent.)

Egy tánc, ami lényegében olyan, mint a tangó, csak Afrikából származik. Évekkel ezelőtt még alig néhányan ismerték. A franciáknak és angolaiaknak köszönhetjük, hogy eljutott hozzánk a ma már igen népszerű tánc.  Tudtad, hogy a magyar táncosok már külföldre is járnak tanítani és fellépni? Vagy azt, hogy már kizomba DJ-nk is van?

 

Tánc, mely meghódította a világot és a tévhit, mely meghódította hazánkat?

Míg a tánc hamar meghódította a világot, a tévhit pedig számos más országhoz hasonlóan hazánkat is, miszerint a kizomba a tangó őse lenne. Habár azonos táncvonások vannak a két táncban, a tangó őse nem Afrika, a kizombával ellentétben. 

Akkor miért keverik gyakorta össze a két táncot?

Mert mindkettőben a partnerek közeli tartásban vannak egymáshoz, egy rendkívül intenzív testkontaktusban. Mint, ahogy a vezető és követő szerepekben is hasonlóság fedezhető fel.

Mindemellett mindkét tánc rendkívül improvizatív. És nagy szűkség van benne a partnerek érzékeny kommunikációjára. Sőt, számos olyan lépés fedezhető fel mindkettőnél, amik első pillanatra teljesen egyformák. Csak más néven futnak mindkettőben. 

 

Lazább és elegánsabb tangó?

A kettőjük hasonlósága miatt is nevezik az egyiket lazább tangónak, a másikat elegáns tangónak. Azonban nem egy helyről származnak. A nagyfokú hasonlóság okaként a párizsi közeget okolják egyesek.
Mivel minkét tánc gyökeres fejlődésen ment keresztül Párizsban.

Így a kizomba új generációja inspirálódhatott a tangó mozdulataiból, figuráiból, elnevezéseiből.
Habár igen fiatal tánc, ennek ellenére már több stílusa létezik. Az egyik Angolából származik. A tánc gyökereit az egyik angolai társastáncig vezetik vissza: sembaig. De természetesen hatással volt rá több más helyi folklór eleme is.

Tangó hasonlóság ide vagy oda….a kizombában bizony ott mocorogaz afrokultúra. A zenéjében is. 

Nyitvatartás

 • 17:15 - 22:00

  Hétfő

 • 18:30 - 22:00

  Kedd

 • 17:15 - 22:00

  Szerda

 • 17:15 - 22:00

  Csütörtök

 • 17:15 - 22:00

  Péntek

 • -

  Szombat

 • 17:45 - 19:45

  Vasárnap

Cím

1074 Budapest, Dohány utca 82.
Bejárat a Hársfa u. felől

+36 20 945-8521

info@kekdunatanciskola.hu

Feliratkozás hírlevélre

Elfogadom a feltételeket! (Bővebben)

© 2016 Minden jog fenntartva - Weboldal készítés

Tetejére