2017-02-13 Admin |

Rock and Roll - a retrótánc, amit szégyen nem ismerni

Vajon létezik olyan zenestílus, ami mindenkit lábmozgásra sarkall? A Rock and Roll nem egy tánc, hanem egy életérzés. Fenyő Miki, a Dolly Roll, a Hungária juttatta hazánkban a csúcsra.  Ma is lelkesíti a fiatalokat, és az 50-es évek Rock and Roll-generációját is újra lázba hozza. Ismerd meg velünk a lépéseit és válj te is függővé.

 

Neked is beindul a lábad, amikor Hungáriát vagy Elvist hallgatsz? Vonz a retróhangulat?

Ha régen roptad már e számokra, akkor nosztalgiából ki kell próbálnod. Ha még sosem tetted, akkor pedig azért, mert az egyik legizgalmasabb retrós elfoglaltság rock and rollt tanulni.

A legendás Rock and Roll korszakot hazánkban még a Hévíz Muzeális Gyűjtemény is felidézte néhány éve, Neonparádé címen.

Bill Haley, Little Richard, Chuck Berry, és a király Elvis nevét ma szinte mindenki ismeri. Az 1980-as évek elején a nosztalgiahullámnak köszönhetően pedig hazánkban is divatba jött a Rock and Roll, elsősorban a Hungária, Dolly Roll, Kovács Kati, Fenyő Miklós révén.

Ismerős a Hotel Menthol című nagylemez?

 

„Csavard fel a szőnyeget" Te is velünk

Rock and Roll-t tanulni nemcsak kikapcsolódás és szórakozás. De mozgást és koordinációt fejlesztő táncóra révén javít az egyensúlyérzéken is, megmozgat szinte minden izmot és ízületet. És jó hatással van a testsúly karbantartására is.

Mit is jelent a Rock and Roll?
Tánc, jókedv, puskaporos lábak, pörgős zene…és garantáltan olvadnak a kilók.

De vajon tudtad-e, hogy a Rolling Stones történetének indulására is fényt vetett a Rock and Roll?
Mikor történt mindez? Amikor 1961. október 17-én összefutott régi ismerősként Mick Jagger és Keith Richards a dartfordi vasútállomáson. A hónuk alatt szorongatott Chuck Berry-lemeznek és gitárnak óriási szerepe volt, hogy a Rolling Stones azzá lett, amivé lett.

És még nem is említettük a Beatles népszerű Berry-feldolgozásait. És azt, hogy még Bob Dylannek is Berry volt az első nagy kedvence.

Talán te is tapasztalni fogod, de a Rock and Roll zenei gyökerei között felfedezhető a swing, a blues, a jazz és a ragtime is, de még a fekete közösségekben népszerű gospel is.
Az igazi Rock and Roll időszak előadói (mint Chuck Berry, Jerry Lee Lewisen, vagy Elvis) a zene ritmusának köszönhetően egyértelműen emlékezetessé tették a jellegzetes csípőmozdulatokat.

Kevesen tudják azonban, hogy a “Rock and Roll” feltűnt már egy 1935-ös dal szövegében is: New Yorkban Henry “Red” Allen szerzeményében, a Get Rhythm in Your Feet and Music in Your Soul címmel.

De Alan Freed is (egy clevelandi disk jockey) “rock and roll” jellegű zenét kezdett játszani egy rádióműsorban (The Moondog Rock & Roll House Party c.-mel.) .

A korainál is koraibb Rock and Roll számokban a fekete rhytm and bluest és a fehérek között népszerű country-t ötvözték.

A Rock and Roll műfaj igazi első „hivatalos” darabját éneklő Bill Haley 1954-ben a Rock Around the Clock című dalát énekelve már ismert műfajt mutatott be. A Rock and Roll nagy generációja az 50-es, 60-as évek zenészei közül kerültek ki.

A stílust a fiatalok imádták. Hiszen más volt, mint a szüleik stílusa.

 

Mit jelent ma Rock and Rollt - tanulni?

A Rock and Roll, mint tánc a Boogie-Woogie és a Lindy Hop swing elemeiből alakult ki.
Azonban van köztük különbség.

A Boogie-woogie inkább az 50-es, 60-as évek zenéjének tánca volt. Majd adoptálták a Lindy Hop swing zenére táncolt mozdulatokat és az akrobatikus elemeket. Így alakult ki az igazi Rock and Roll tánc.

Ha rock and rollt fogsz tanulni…

Pároddal együtt az összehangolt szinkron kéz-, és lábmunkátok áll majd a középpontban. A zenét és ritmust tekintve megismerkedtek a legviharosabb táncok egyikével.

Az akrobatika vizuális megjelenése a szemetek előtt olyan temperamentumot ad át, ami szinte függővé tesz majd titeket.

A tánc alaptechnikái: 4-es, 6-os, 8-as vagy 9-es alaplépés. Egy 9-es elsajátításához rengeteg erőre, kondícióra, és gyakorlásra van szükség. A Rock and Roll 8-as alaplépése nem lehet ismeretlen, a latin táncok gyereke a Jive alaplépése.

 

A Rock and Roll jellemzője a gyors, lendületes zene. A tánciskolák egyik legkedveltebb tánca. A mienk is.
Azonban nálunk ingyenes oktatóanyagokkal is gazdagodhatsz, így bárhol bármikor gyakorolhatod az alaplépéseket. Ismerkedj meg a retrótánccal, amit szégyen nem ismerni. 

Nyitvatartás

 • 17:15 - 22:00

  Hétfő

 • 18:30 - 22:00

  Kedd

 • 17:15 - 22:00

  Szerda

 • 17:15 - 22:00

  Csütörtök

 • 17:15 - 22:00

  Péntek

 • -

  Szombat

 • 17:45 - 19:45

  Vasárnap

Cím

1074 Budapest, Dohány utca 82.
Bejárat a Hársfa u. felől

+36 20 945-8521

info@kekdunatanciskola.hu

Feliratkozás hírlevélre

Elfogadom a feltételeket! (Bővebben)

© 2016 Minden jog fenntartva - Weboldal készítés

Tetejére