2016.12.09.

Tánc – a legjobb terápia időskorban is

A tánc felszabadító kikapcsolódást nyújt. Megőrzi az egészséget. Azonban kevesen tudják, hogy mindezt időskorban is. Már heti két társastáncóra is segíthet visszaadni az idősebbek egyensúlyérzékét és hajlékonyságát, ezzel pedig megelőzve az egyensúlyvesztéses eséseket.

A Sydney Egyetem kutatói a társastáncok időskorra gyakorolt pozitív hatását vizsgálták. Ez alapján megállították, hogy akár 37 %-al is csökkentheti a tánc az időskorban jellemző esések számát.

Miért éppen a tánc?

Mert a tánc pozitív hatással van az egyensúly fejlesztésére, így segítenek megelőzni az eséseket.

A tánccal baráti viszonyban lévő idős emberek jobb egyensúlyérzékkel és a tartással rendelkeznek, és ritkábban is esnek el.

Az időskorban kivitelezet társastáncokkal 50 felett is növelhető az egyensúlyérzet. A rumba, a salsa vagy a keringő különösen jó hatással van rá.

Ígéretes alternatív edzés időskorban

Számos időkorban is alkalmazható edzésforma mellett a rendszeresen kivitelezett társastánc alternatív edzésforma lehet. Mivel a tánc egy összetett érzékszervi, motoros és ritmikus mozgás.

Ráadásul fejleszti az önbizalmat, és segít a zsírpárnák ledolgozásában is, mely időskorban szintén gyakori probléma lehet.

A társastánc ideális ahhoz, hogy megfelelő körülményeket teremtsen az első lépésekhez az ismerkedés felé. Akár még időskorban is megtalálva párjukat.

A tapasztalatok szerint ráadásul sokkal kitartóbbak, és tovább táncolnak, mint a fiatalok. Újra fiatalnak érezhetik magukat.