2016.12.15.

Jobban oldja a stresszt, mint egy szorongásgátló

Az emberek többsége fél a természeti katasztrófáktól, háborúktól, az éhezéstől és mindenféle vírustól. Pedig jóval nagyobb esély van arra, hogy halálukat az elhízás, a mozgásszegény életmód okozza majd. A stressz nem csak a kiégésnek, hanem az elhízásnak is oka lehet. Az elhízás pedig hosszútávon halálhoz vezet. Azonban a tablettáknál van egy egészségesebb és hosszútávon is használható „stresszoldószer”. 

Ez pedig a tánc.

A tánc csökkenti az elhízás esélyét, ezzel pedig az elhízás veszélyeiből származó egészségügyi problémák: a szélütés, a cukorbetegség, a szív,- és érrendszeri betegségek kialakulását.

Az elhízás okai közt van ugyanis a mozgásszegény életmód, a kényelmes hétköznapi életritmus; és az, hogy az elmúlt húsz évben másfél-kétszeresére nőtt az ételadagok mennyisége.

Az elhízás növeli a magasvérnyomás kialakulásának esélyét, a szív-, és érrendszeri betegségek, a szélütés kialakulását is.

A túlsúly többletterhet ró a gerinc-, csípő- és térdízületekre is.
Végső soron halálhoz vezet.

Azonban nemcsak a kényelmes életmód, a mozgásszegény hétköznapok, a többletkalóriák vezetnek elhízáshoz.

Hiába a testmozgás, ha a stressz miatt hízik

Vannak, akik mindent elkövetnek, hogy helyes és testmozgásban gazdag életmódot folytassanak. Azonban a stresszes hétköznapok néha koplaláshoz vezetnek. Netán a csokiban látják vigaszukat.

Hiába az erőfeszítés, ha életük egyik meghatározó tényezőjével nem tudnak mit kezdeni: a stresszel.

A szorongás erőteljes hatást gyakorolhat az Ön teljesítményére is. A krónikus stressz és az elhízás között szoros összefüggés áll fenn. A túlzott, kontrollálhatatlan stressz felemészti a szellemi és fizikai energiáit és kiégést okoz.

A tánc jótékony hatását a tudomány is bizonyította

Az elmúlt években a tudomány a tánc bizonyíthatóan jótékony hatásait elemezte.
Ez alapján pedig tudományos tény, hogy a tánc fizikai, mentális, érzelmi szempontból is egészségmegőrző hatással bír.

Hogyan is hat a tánc a testre és a lélekre?
A sporthoz hasonlóan a tánc stresszoldó hatása kiváló.
Feszültség levezetésére szolgáló mozgásforma.

Egy stanfordi kutató, Richard Powers szerint a tánc kiegyensúlyozottabbá, koordináltabbá és okosabbá tesz.

A  gyakran táncolók az idő múlásával nem reagálnak lassabban a környezet változására, esetükben nem csökken  drasztikusan az izmok és ízületek rugalmassága, és nem szűkül a periferikus látás sem.

A mozgás bizonytalansága is elmarad, így a „korlátozottság érzése is”. A tánc, a ritmikus mozgás lassítja az öregedés hatásait, a test leépülését.

A tánc egészségesebb minden más mozgásformánál, erősíti a test öngyógyító és regeneráló képességét.

 

A tánc doppingol, mégsem egészségtelen

Az antidepresszáns gyógyszerek kutatói a magukat jólérző emberek vérében egy kutatás során az átlagosnál magasabb szerotonin-, és dopaminszintet találtak. Ezért e két vegyület jelenlétének tulajdonítják a „jókedv” érzését.

Az antidepresszánsok jórészt ezt igyekeznek pótolni. Az alacsony szerotoninszint előidézhet dühöt, depressziót és félelmet is.

És habár a testedzés is egyfajta stressz a szervezet számára, azonban nem terheli túl a szervezetet; a test alkalmazkodik ehhez a rendszeres stresszhez és a stresszválaszban részt vevő anyagok termelését növeli (noradrenalin és a szerotonin).

Ezért a sportnak és rendszeres mozgásnak pozitív hatása van az idegrendszerre. 

Táncterápia – jobb egy antidepresszánsnál

A tánc tökéletesen alkalmas az érzelmek, gondolatok kifejezésére.
Egy 20 perces futás során mindezt lehetetlenség kifejezni.  

A tánc egyfajta lélek-kommunikáció, segítségével felderíthetőek a beszorult feszültségek, gátlások, mentális problémák.
És orvosolhatóak is.

20 perces tánc után a világot is másképp látja majd. Stressz elleni küzdelem, hatásosan és egészségre nem káros módon. Próbálja ki nálunk.