2017.01.19.

A legfőbb ok, amiért nem mersz táncolni, de nem az, amire gondolsz

Nemcsak egy mozgásformát veszítesz azzal, hogy nem táncolsz. Ennél jóval nagyobb a veszteség. De miért nem mersz táncolni? Annyira egyértelmű, hogy észre sem veszed.  Pedig mi az elkerülésében is tudunk segíteni.

Nem szeretsz táncolni.
Irigykedve nézel azokra, akiket a gyakori táncolás felébreszt, egyfajta szenvedélyt és dinamizmust hoz az életükbe. Kiegyensúlyozottabbak lesznek.

De téged kiver a víz. Elönt a lámpaláz. Minden társasági eseményen te vagy az, aki táncparkett szélén kínodban a bárpultot támasztod.

 

De vajon tudod, hogy mi okozza a végtagokat gúzsba kötő lámpalázt?

Igen tudod. Bizonyára ehhez hasonló gondolatok jönnek fel benned okozatként: „Nem táncolok, mert ügyetlenül csinálom, és mindenki engem figyel.”

“Nem táncolok, mert úgyis kiröhögnek.” „És ügyetlenül mozgok, mindenki engem fog nézni.”
De vajon tényleg e tények tartanak vissza attól, hogy végre te is 100 %-osan élvezhess egy partit?

 

Táncbizalmi index – általad eddig nem ismert valós ok, ami miatt nem mersz táncolni

Ha megszólal egy jó szám a rádióban, az irodában egyedül ülő munkatárs a nyomtató felé tartva táncmozdulatokat ejt meg.

Bármilyen zene hallatára ritmusosan elkezd rángatózni az alig totyogó gyerek.
És a zűrös hét nyomait demonstráló lakás kellős közepén nekiállsz táncolni, amikor senki nem lát.

Ösztönösen mozgunk.

Dr. Peter Lovatt, a Hertfordshire Egyetem tánckutatással foglalkozó pszichológusa a táncterápia lankadatlan kutatója először a Parkinson-kór és a tánc kapcsolatát vizsgálta.

Egy kutatócsoporttal elkezdték vizsgálni, hogy mely táncstílus javítja leginkább a betegek állapotát. Olyan összefüggésekre jöttek rá pl., hogy az osztályteremben zajló tanítás megöli a kreativitást azzal, hogy korlátozza a mozgásukban a gyerekeket.

Bebizonyították, hogy mozgás közben élénkebb és frissebb a gondolkodás. A kiegyensúlyozottsághoz azonban nem elég bármilyen mozgást választani.

A táncpszichológia szerint egy 5 km-es futás, vagy 1 órás séta nem éri el ugyanazt a hatást, mint a tánc. Pszichológiai szempontból a tánc ugyanis több mint mozgás.

Egy kommunikáció is egyben.

Ami tökéletesen alkalmas az érzelmek, gondolatok kifejezésére. Olyan mélyen ülő érzelmeket, beszorult feszültségeket és régi gátlásokat, pszichés problémákat hozhat felszínre, amire más mozgásforma sosem lenne képes.

Nemcsak felszínre hozza őket, de a tánc az érzelmeket kimutatva gyógyítja is azokat.

 

Önbizalomhiány – a legkomolyabb táncgátló tényező

Lovatt állítása szerint egy 20 perces tánc után a lelki problémákkal is sokkal egyszerűbb megbirkózni. Egy instant recept a lelki problémákra: ha megmozdítod magad.

Lovatt szerint számos tényező (pl. genetika, hormonális okok) is közrejátszik, hogy ki hogyan viszonyul a tánchoz.
Azonban a leginkább táncgátló tényezőként az önbizalomhiányt hozza fel.

A táncbizalmi index meghatározza, hogy egy társaságban a kanapén ücsörögsz, vagy a parketten felszabadultan táncolsz.

 

Ezt is ráfoghatod a gyerekkorodra

Az önbizalomhiányhoz hozzátartozhatnak a gyerekkori élmények is. Például számos kudarc ért téged még az iskolai testnevelés órákon is, a nyilvános testmozgások közben? A gyerekkori élmények is meghatározóak, hogy miként és hogyan táncolnunk.

Milyen volt az első táncélményed gyerekkorban? A tánchoz való viszonyulásodat meghatározhatja az, hogy mennyire biztattak a szüleid, és mennyire tették a mozgást, a táncot meghatározóvá a gyerekkorodban.

Aki sem a testével, sem másokéval nincs jóban, az nem fog egyhamar táncolni.
Mi ebben is segítünk neked.

A táncórákon egyértelműen meghatározó alaphangulat hozzájárul ahhoz, hogy megszabadulj az önbizalomhiánytól. Itt nem vagy egyedül a gátlásaiddal. A vezetett tánctanulás növeli az önbizalmadat. A gyakori táncolás pedig kifejti a jótékony hatását a lélekre.